• Людям із порушенням зору
  • A-
    A+
День української писемності та мови в Бодаквянській гімназії
Опубліковано 30 жовтня 2023 року о 11:11

Цінуйте українську мову, люди,
І рідну землю, рідні береги…
Бо рідна мова — це найбільше диво.
Не треба нам чужого — в нас своє!
Ми доти жити будемо щасливо,
Аж поки наша рідна мова є.
Н. Красоткіна.


27.10.2023 року наша незламна вольова країна відзначала День писемності та мови. Свято, яке змушує кожного задуматися над тим, яке майбутнє ми для себе обираємо? Чи прагнемо йти вперед, як вільна, незалежна країна , яка пишається силою духу захисників та захисниць? Чи дійсно, ми бережемо найвищу святиню нашу – МОВУ, яка жива доти, доки нею говорить народ?
І ми з гордістю можемо сказати, що це – так, що ми – свідомі, і діти наші – патріоти, адже сьогодні, як ніколи вони пишаються тим, що українці та говорять українською.

Традиційно у Бодаквянській гімназії відбулися заходи, присвячені Дню української писемності та мови, які підготувала вчитель української мови Попович Ніна Миколаївна та педагог – організатор Ярошенко Юлія Володимирівна.

В рамках проведення тижня рідної мови у Бодаквянській гімназії відбулася пізнавально-ігрова зустріч для учнів 2 та 4 класу.
Разом із педагогом-організатором здобувачі освіти побували у віртуальній подорожі “Мандрівка до Королівства Мови”.
Під час проходження гри, здобувачі освіти пригадали прислів’я і приказки про неповторну та милозвучну рідну мову, розглянули цікаві факти про неї, декламували віршики.
Дружиною командою діти виготовили яскраве намисто для Королеви Мови, де кожна намистинка- то цікаве завдання та перевірка знань учнів.
Для 5-6 класів проведено гру-змагання “Переходь на українську”, де учні спробували себе в таких конкурсах: “Привітання українською”, “Українські сингли” , “Заспіваймо разом”, “Синоніми” і т.д.
Учні 8-9 класів побували на грі-посиденьках “Пані Мова на гостинах у пані Осені”. Команди “Мовознавці” та “Філологи” змагалися у десятьох турах, де пояснювали виникнення назв традиційних українських напоїв та страв, вчилися промовляти та складати скоромовки на швидкість, добирали рими та синоніми до слів.
Наостанок діти наповнювали корзинку осінніми гостинцями для дорогої людини. Команда “Мовознавці ” отримала бажану перемогу,і довела, що їх назва відповідає дійсності.
Пишаймося красою, мелодійністю, багатством рідної української мови! Говорімо нею вишукано, зворушливо, натхненно! Хай в устах наших буде вона щедрою на добрі, лагідні, щирі слова! Хай на цій землі лунає вона чарівною музикою ще багато століть і тисячоліть!